Dlaczego warto jeść sery

shutterstock_260425745

 

Czy wiesz, że 70 g sera zawiera tyle samo białka co 100 g mięsa?

 

Sery są bogatym źródłem pełnowartościowego białka i tłuszczu zwierzęcego. Dostarczają organizmowi wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji, takich jak wapń, fosfor, sól, witaminy. Sery żółte są dodatkowo źródłem tryptofanu i fenyloetyloaminy, które wpływają na wydzielanie serotoniny - hormonu szczęścia. Mają także działanie antynowotworowe.

 

 

Składniki odżywcze serów:

 

Białko – 70 g sera dostarcza tyle samo białka co 100 g mięsa. Sery stanowią więc doskonałą alternatywę dla mięsa.

Wapń – 4 plasterki sera odpowiadają na dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.

Witaminy i sole mineralne – niezbędne do wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ser jest ważnym źródłem witamin A, B i D.

Witamina A - ważna dla oczu, skóry i dziąseł.

Witamina B - wspomaga trawienie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, wpływa na kondycję skóry.

Witamina D - pomaga w budowaniu mocnych kości i zębów, wpływa wzmacniająco na siły witalne całego organizmu.

Cynk – odpowiada za zdrowie i wygląd włosów i paznokci.