Historia sera

ser-3

 

Czy wiesz, że odkrycie sera było przypadkowe?

 

Legenda głosi, że pewien Arab wyruszył konno w podróż przez pustynię, z zapasem mleka w bukłakach z żołądków cielęcych. Po kilku godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie. Okazało się, że mleko zmieniło się w gęstą ciecz, w której pływały białe grudki. Arab nie miał wyjścia: musiał posilić się tym, co miał. Dzięki temu odkrył, że płynna część, nazwana później serwatką nadaje się do picia, a pozostała część stanowi wartościowy posiłek. To odkrycie było przełomem w kulinarnej historii świata. Przyczyną tajemniczej przemiany kazeinogenu - rozpuszczalnego białko mleka w nierozpuszczalną kazeinę były: wysoka temperatura, proces ciągłego mieszania oraz zwierzęcy enzym trawienny - podpuszczka. Odtąd mleko wykorzystywano do produkcji różnego rodzaju serów. Pierwsze z nich mogły powstać nawet 7.000 lat p.n.e.!

 

 

Krótka historia sera

 

Wiedza o wytwarzaniu sera dotarła do krańców Europy wraz z wędrówkami ludów. W czasach rzymskich ser stał się rarytasem. Udoskonalono proces dojrzewania, dzięki czemu otrzymywano wiele nowych smaków i rodzajów sera. W najbogatszych rzymskich domach znajdowały się osobne pomieszczenia pełniące rolę dojrzewalni. Już wtedy znano smak jaki reprezentuje obecnie francuski Roquefort.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego serowarstwem zajmowali się mnisi. Wiele nazw serów pochodzi od nazw miejscowości, w których znajdowały się klasztory. W średniowieczu w Europie doceniono walory sera holenderskiego.

Historia serów nabrała rozpędu w XIX wieku, kiedy to produkcję ręczną zastąpiła produkcja przemysłowa. Zaczęło się w 1815 roku od Szwajcarii. Od tego czasu sery zyskały na jakości, a pożądany smak stał się łatwiejszy do osiągnięcia. Dziś najbardziej cenionymi producentami serów są: Holandia, Włochy, Francja, Szwajcaria.