Rodzaje serów

rodzaje serów

 

Czy wiesz, że na świecie istnieje 4000 rodzajów sera pod różnymi nazwami? Sery dzielimy i klasyfikujemy według różnych kryteriów. Podstawowym jest rodzaj mleka, z którego zostały wytworzone, np. Gouda to ser z mleka krowiego, Chevrette z mleka koziego. Ze względu na technologię wytwarzania skrzepu, sery dzieli się na: podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe.

 

Kolejnym kluczem do podziału jest rodzaj podpuszczki i długość dojrzewania – niektóre z nich prawie w ogóle nie dojrzewają, inne swój charakterystyczny smak osiągają dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach. Najpopularniejsze gatunki to: sery z przerostem niebieskiej pleśni (Cambozola, Dor Blu, Blue d’Auvergne, Fourme d’Ambert), sery miękkie z porostem pleśni (Brie, Camembert, Mirabo), sery twarde (Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Gran Leo), półtwarde (Cheddar), sery świeże (Feta, Mozzarella, Mascarpone). Oprócz tego mamy sery topione, twarogowe, wędzone, do zapiekania (Back-Camembert).

 

Sery dzielimy także ze względu na zawartość tłuszczu: śmietankowe (ok. 50%), pełnotłuste (nie mniej niż 45%), tłuste (40%), półtłuste (nie mniej niż 20%), chude (mniej niż 10%). Kryterium bardzo indywidualnym i dostosowywanym przez producentów do gustów konsumentów są aromatyczne dodatki, np. pieprz, kminek czy oliwki.