Sery kozie - zalety

shutterstock_125867444

 

Delikatne i wykwintne w smaku sery kozie zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje walory zdrowotne. Mleko kozie to idealne rozwiązanie dla alergików uczulonych na mleko krowie oraz astmatyków. Polecane jest też osobom cierpiącym na choroby układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze), a także przy anemii, egzemie, schorzeniach wątroby, oskrzeli i płuc. Regularne spożywanie przetworów na bazie mleka koziego wpływa na obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. To doskonała profilaktyka przeciw zawałom.

 

Sery kozie, podobnie jak inne sery, są bogatym źródłem wapnia, białka, magnezu, witamin z grupy B i beta-karotenu. Z naszej oferty polecamy szczególnie: ser Chevrette marki Frico, świeże sery Buchette oraz Le Cabridoux oraz roladę kozią dojrzewającą Bettine.